Kozma Orsi Quartet

2010.10.08. (péntek) / 19:00 / Hevesi Sándor Művelődési Központ - színházterem

Kozma Orsi 1976. október 2-án született Budapesten. Kislányként a Magyar Rádió Gyermekkórusában énekelt, majd a gimnázium elvégzése után színészpályára készült. Toldy Mária stúdiójába került, ahol két évig tanult, s közben számos színházi szerep (Valahol Európában, Fame, A dzsungel könyve), és vokálfeladat (Tolcsvay László, Kimnowak, Tereskova, Koncz Zsuzsa, Charlie, Tátrai Band) találta meg. Első zenekara a Szűzriadó volt. A nagy áttörést a Jazz+Az hozta meg számára, majd 2000-től a Cotton Club Singers tagja lett. 2005-ben találkozott Szakos Krisztián dalszerzővel és elkészítették Orsi első szólóalbumát, az Egy szó-t. 2007-ben Orsi megvált a vokálcsapattól, hogy szólókarrierjére koncentráljon. 2007 májusában jelent meg 2. lemeze, Az igazi szerep címmel. Több produkció vendégszólistája,ezek közül kiemelkedik az eat me! zenekar, amelynek tagja lett. 2008-ban megalakult a Kozma Orsi Quartet, színesítve az énekesnő palettáját, és decemberben jelentették meg első stúdióalbumukat. Jelenleg Quartetjével járja az országot, és koncertezik külföldön is...
(forrás: kozmaorsi.hu)

Felállás:
Kozma Orsi - ének
Cseke Gábor - zongora
Hárs Viktor - bőgő
Pusztai Csaba - dobok

Djabe

2010.10.08. (péntek) / 20:30 / Hevesi Sándor Művelődési Központ - színházterem

A Djabe Magyarország elsőszámú jazz/world fusion zenekara. 15 éves fennállása alatt számos hazai, valamint nemzetközi díjat és elismerést szerzett. 2007 óta a Genesis egykori gitárosával Steve Hackettel is rendszeresen koncertezik. 2002-től kezdődően 39 országban vendégszerepelt Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában. A Djabe az egyik legkeresettebb magyar jazz zenekar a nemzetközi fesztiválokon.
(forrás: djabe.hu)

Felállás:
Barabás Tamás - basszusgitár
Égerházi Attila - gitár, ütőhangszerek
Kovács Ferenc - trombita, hegedű, ének
Banai Szilárd - dobok
Kovács Zoltán - billentyűs hangszerek

Stjepko Gut & Tuomo Uusitalo Quartet

2010.10.08. (péntek) / 22:00 / Hevesi Sándor Művelődési Központ - színházterem

Stjepko Gut 1950-ben született Rumaban (Szerbia). Bostonban tanult trombitát a Berklee College of Music-ban, majd New Yorkba költözött. Ő az egyik legismertebb bebop trombitás napjainkban. A Graz-i jazztanszék tanára 1984 óta. Rendszeresen játszik és felvételeket készít New Yorkban neves ottani jazz-zenészekkel. Tagja volt a Lionel Hampton all stars zenekarnak 2 évig. Együtt játszott többek között: Johnny Griffin, Clark Terry, Horace Parlan, Mel Lewis, Kenny Washinton, Jimmy Heat, Alvin Queen, Vince Benedetti.
Ezen az estén a grazi akadémia hallgatóiból álló quartettel lép fel, soraiban a nagykanizsai Farkas Norberttel.
(forrás: en.wikipedia.org)

Felállás:
Stjepko Gut (Szerbia) - trombita
Tuomo Uusitalo (Finnország) - zongora
Dima Kovalenko (Ukrajna) - gitár
Norbert Farkas (Magyarország, Nagykanizsa) - bőgő
Oleg Markov (Ukrajna) - dob

Besh o Drom

2010.10.08. (péntek) / 24:00 / Hevesi Sándor Művelődési Központ - Farkas Ferenc terem

A magyarországi világzene egyik jelentős képviselője a Besh o droM zenekar. 1999-ben alakult. Nevének jelentése lovári cigány nyelven: "Üld meg az utat!" (mint a lovat szokás, azaz indulj el). Balkáni és román cigány illetve közel-keleti tradicionális zenét ötvöznek magyar zenével, és játszanak sajátos feldolgozásban, összeolvasztva különböző zenei stílusokat.
(forrás: hu.wikipedia.org)

Felállás:
Barcza Gergő - szaxofon, ney fuvola, kaval, egyéb fúvósok
Sidoo Attila - gitár
Pettik Ádám - derbuka, kanna, dob, ének
Herr Attila - basszusgitár
Csurkulya József - cimbalom
Somos Péter - dob
Magyar Bori - ének

Balázs Elemér Group

2010.10.09. (szombat) / 19:00 / Hevesi Sándor Művelődési Központ - színházterem

A Balázs Elemér Groupot, Magyarország egyik legnépszerűbb zenekarát, 2000-ben alapította Balázs Elemér, a nemzetközileg is széles körben elismert és keresett jazzdobos. A zenekar, amelynek tagjai a magyar jazz élvonalához tartoznak, megalakulása óta jelentős hazai eredményeket ért el (pl.: Fonogram díj, 2005.), továbbá nagy sikerrel szerepelt több tekintélyes európai jazzfesztiválon is (pl.: Bécs, London, Berlin, Hága, Prága, Pozsony, Skopje). A Group kiemelkedően egyéni hangzásvilágot alakított ki; ennek legfőbb jellemzői a dallamközpontúság és a különleges ritmika, amelyeket a férfi- és női hang érdekes kontrasztja tesz még színesebbé. Emellett a zenéjük rendkívül változatos, ami abból fakad, hogy szívesen kalandoznak például az etno stílus világában, és a legkülönbözőbb zenei kultúrákból merítenek inspirációt. Ez érzékelhető az eddig megjelent albumaikon is, hiszen mind a négy teljesen egyedi hangulatokat, zenei világot ragad meg. Kritikusok szerint ez az a fajta elmélyült zene, ami bármilyen szituációban hallgatható.
(forrás: balazselemergroup.hu)

Felállás:
Balázs Elemér - dob
Balázs József - billentyűs hangszerek
Soós Márton - nagybőgő
Lamm Dávid - gitár
Czibere József - ütőhangszerek
Winand Gábor - ének
Hajdu Klára - ének

Tátrai Trend

2010.10.09. (szombat) / 20:30 / Hevesi Sándor Művelődési Központ - színházterem

Néhány zenész találkozik, kedvük támad együtt muzsikálni, az ötletek csak úgy sorjáznak - ebből szokott valami igazán érdekes és izgalmas kisülni. Az ország egyik legismertebb és legkedveltebb gitárosa, Tátrai Tibor többször volt részese hasonló "kalandnak", amikor eleinte szinte még azt sem lehetett tudni, milyen zenét fog játszani új együttese, a végén mégis sportcsarnokok színpadán találta magát. Hasonlóan indult a Latin Duó is, amely tavaly már kettős lemezbemutató koncertre "kényszerült" a Művészetek Palotájában. A fellépéseken nagy társaság kísérte a két gitárost, köztük volt Glaser Péter (bőgő), Pintér Tibor (gitár) és Czibere József (ütőhangszerek) is. Tibusznak megtetszett a velük való közös muzsikálás, s 2008 őszétől már ez a négyes alkotja a Tátrai Trend együttest. Néhány klubbuli után nagy közönség előtt november 22-én, a Művészetek Palotájában mutatkozott be a zenekar. Mi több, már első hangzóanyaga is megjelent, a Primőr című album a szigetszentmiklósi koncert anyagát örökíti meg.
(forrás: http://www.tatraitibor.hu/)

Felállás:
Tátrai Tibor - gitár
Glaser Péter - bőgő
Pintér Tibor - gitár
Czibere József - ütőhangszerek

Amina Claudine Myers Trio (USA)

2010.10.09. (szombat) / 22:00 / Hevesi Sándor Művelődési Központ - színházterem

Az 1942-ben az USA-ban Arkansas államában született Amina Claudine Myers templomi kórusok mellett tanult zongorázni és orgonálni, s jóllehet sokáig a jazz kísérletező irányzatai mellett kötelezte el magát, játéka erősen gyökerezik a gospel- és a blues hagyományokban. Amina Claudine Myers egyik kiemelkedő művésze és tagja az AACM (Association for the Advencement of Creative Musicans) elnevezésű, kísérletező zenét interpretáló közösségnek, amelyet olyan híres muzsikusok fémjeleznek, mint Leo Smith, Muhal Richard Abrahams, Fred Anderson, Anthony Braxton, Leroy Jenkins, Thurman Barkker, Henry Threadgill, valamint az Art Ensemble of Chicago leendő tagjai.

Felállás:
Amina Claudine Myers - zongora, orgona, ének
Radu Williams - basszusgitár, bőgő
Reggie Nicholson - dobok