Tárkány Művek

2011.10.07. (péntek) / 19:00 / Hevesi Sándor Művelődési Központ - színházterem

A zenekar, melyet kevesebb, mint két éve alapított a zeneszerző-dalszövegíró és a Tárkány Művekben cimbalmon játszó Tárkány-Kovács Bálint, egy igazi és kivételes örököse a két világháború közötti sanzonos dalkultúrának és magyar dzsessz, folk hagyománynak, Bartók Béla szellemiségének hatásával. Azonban ezeken a felismerhető zenei gyökereken túl, a Tárkány Művek dalai mégis összehasonlíthatatlanok és egyediek. A zenekar 2010 májusában jelentette meg első lemezét "Arcomba az arcod vésted" címmel, és gyorsan a hazai közönség kedvenc produkciói közé került. A Tárkány Művek egy új kortárs zenei nyelv megteremtésére törekszik, amely a magyar népzenei és a nemzetközi improvizatív zenei hagyományokon alapszik. Ezeknek technikáit, dallamait, harmonizálását, ritmizálását, hangszerelését ötvözi. A dzsesszhez adott balkáni ízek, sanzonos hangulatok és népdalok a Tárkány Művek lenyűgöző világában találkoznak.
(forrás: www.tarkanymuvek.hu)

Felállás:
Tárkány-Kovács Bálint - cimbalom
Paár Julianna - ének
Kováts Gergő - szaxofon
Papp Endre - brácsa
Bognár András - nagybőgő

Magyar Jazz Quartet

2011.10.07. (péntek) / 20:30 / Hevesi Sándor Művelődési Központ - színházterem

A négy magyar jazz-ikon 25 éve alapított zenekart Magyar Jazz Quartet néven. A magyar jazz-történetben páratlan ideig működő együttes jubileumi turnéja 2011-ben zajlik. A szólistaként is fantasztikus hazai és nemzetközi karriert befutott, Kossuth-, Erkel- és Liszt-díjjal, valamint külföldi kitüntetésekkel is elismert művészek rendkívül energikus, szabad és improvizatív zenéjükkel mindig utat találnak a hallgatókhoz.


Felállás:
Szakcsi Lakatos Béla - zongora
Vasvári Pál - basszusgitár
Csepregi Gyula - szaxofon
Kőszegi Imre - dob

Norbert Farkas Quartet

2011.10.07. (péntek) / 22:00 / Hevesi Sándor Művelődési Központ - színházterem

Maszkura és a Tücsökraj

2011.10.07. (péntek) / 23:30 / Hevesi Sándor Művelődési Központ - színházterem

A zenekar 2007 februárjában jött létre az énekes, harmonikás, dalszerző Maszkura és négy fiatal zenész összefogásával. Maszkura zenei pályafutását Erdélyben kezdte szülővárosában, Marosvásárhelyen, majd 2005-ben költözött Budapestre. 2009-ben jelent meg debütáló albumuk a "Maszkura és a tücsökraj" -al "Szégyentelen" címmel. Zenéjüket olyan alternatív pop zene, amelyben számos stílus kap helyet (funk, latin, R&B, swing, csárdás…) és Maszkura szövegei és harmonikázása által összetéveszthetetlen, egyedi hangzássá áll össze.
(forrás: www.tucsokraj.hu/)

Felállás:
Maszkura - ének, harmonika
Boros Gábor - bőgő
Kertész Csaba - gitár
Laky Franz - billentyűs hangszerek
Révész Csanád - dob

Vámos Janka Quartet

2011.10.07. (péntek) / 00:30 / Hevesi Sándor Művelődési Központ - színházterem

A zenekar 2010 őszén alakult Bartók-konzervatóriumos, illetve jazz-tanszakos hallgatókból. Repertoárukban jazz-standardeken kívül megjelennek a popzene ismert slágerei is, ezáltal közelebb hozva a közönséget zenéjükhöz.


Felállás:
Dobri Dániel - gitár
Farkas Áron - basszusgitár
Zsoldos Ádám - dob
Vámos Janka - ének

Gayer Mátyás Trió

2011.10.08. (szombat) / 19:00 / Hevesi Sándor Művelődési Központ - színházterem

East Gipsy Band

2011.10.08. (szombat) / 20:30 / Hevesi Sándor Művelődési Központ - színházterem

A formáció új kezdeményezés a roma zenei hagyomány és a jazz ötvözése terén élvonalbeli magyar roma zenészekkel. Balázs József, a közép generáció egyik legtehetségesebb zongoristája, a Krakkói Jazz Juniors Versenyen a legjobb szólista díját nyerte el. Most már saját együttesét vezeti, de bátyja zenekarának is egyik húzóembere. Bolla Gábor tenor-szaxofonon, a hazai jazzélet egyik nagy csillaga, már hatalmas nemzetközi tapasztalattal a háta mögött. A hegedűs Sárközi Lajos négy éve, 15 éves korában nyerte meg a Magyar Rádió országos jazzhegedű versenyét. Azóta is ugrásszerűen fejlődik. A cimbalmos Oláh Vilmos az egyik nagy új ígéret hangszerén. Az énekes Balogh Guszti a Nomada zenekar vezetője, a Fabula Rasa zenekar tagja, de emellett számos egyéb hazai és külföldi zenekar állandó vendégzenésze is. A bőgős Pecek Lakatos Krisztián, 21 éve dacára már hatalmas szakmai elismerésnek örvend. Lendületes, virtuóz, lehengerlő zenész. 2003-ban megnyerte az Országos Jazzbőgő Versenyt, 2004-ben Bolla Gáborral egy csapatban, a Next Generation-nel varázsolta el a Londoni Jazz Fesztivál közönségét és a Pecek Lakatos Trió tagjaként 2007-ben részesült hatalmas ovációban a neves londoni 606 Club-ban. Balázs Elemér dobosként és zeneszerzőként immár másfél évtizede meghatározó alakja a magyar jazz-életnek, s 1995 óta zenekarvezetőként is működik.

Felállás:
Balázs József - zongora
Bolla Gábor - tenor-szaxofon
Sárközi Lajos - hegedű
Oláh Vilmos - cimbalom
Balogh Guszti - ének
Pecek Lakatos Krisztián - bőgő
Balázs Elemér - dob

Tony Lakatos és Snétberger Ferenc

2011.10.08. (szombat) / 22:00 / Hevesi Sándor Művelődési Központ - színházterem

Snétberger Ferencet, a roma családból származó kivételes tehetségű, Liszt- Díjas gitárművészt, aki egyaránt otthon van a brazil, a flamenco, a jazz és a klasszikus gitárzene területén, hosszú évek óta napjaink egyik legjelentősebb, legegyedibb pengetős művészeként tartják számon. Snétberger zenei kalandozásai, formációi mára már legendásak. A Trió Nomád Arild Andersen-nel és Paolo Vinaccia-val, élő duett improvizációi Bobby McFerrin-nel, felejthetetlen koncertje Richard Bona-val, szóló és zenekari koncertjei Markus Stockhausen-nel, Paolo Fersu-val Snétberger zenei kalandozásainak állomásai.
A szintén Liszt-díjas szaxofon művész Tony Lakatossal magyar származása, a roma gyökerek, több évtizedes barátság és a sikeres közös munka kötik össze Snétberget például Lakatos "Gypsy Colors" című albumán. A szaxofonos, aki 1999 óta a Hamburgi Rádió Bigband állandó tagja, nem csak keresett sideman (többek között Al Foster, Jasper van't Hof, Wolfgang Haffner oldalán), hanem saját "Recycling" és "The News" című albumaival magas pozíciót ért el az US-Jazz-Radioban.

A két művész első japán turnéja alatt született a közös CD, az "Acoustic Worlds", melyet élőben vettek fel a Musashino Civic Cultral Hall-beli koncerten Tokióban. A duó azóta szinte minden évben turnézik Japánban. Duóban Snétberger és Lakatos kreativitása viharosan robban elő, kinyitnak egy varázsládikát, mely tele van elegáns melódiákkal, tarka ötletekkel, játéktechnikai bravúrokkal és erőteljes, magával ragadó, délvidéki érzésekkel. Váratlan élmény vár ránk.

Tiborcz Iván és Barátai

2011.10.08. (szombat) / 23:30 / Hevesi Sándor Művelődési Központ - színházterem

A zenekar 1990-ben alakult Nagykanizsán, de az évek során tagcserék, majd hosszú hallgatás után 2009-ben kapott új erőre. Az első formációkban játszott Sinkovits István (zongora) aki ma már Németországban él, és a Hannoveri jazzkonzervatórium tanára, továbbá Szappanos György és Kovács Gábor akik azóta számos ismert zenekarban játszottak. A trió zenei stílusát a Mainstream jazz határozza meg.
(forrás: www.tiborcztrio.info)