Kém-Kőfalvi Projekt, Feat: Winand Gábor

2013.11.08. (péntek) / 19:00 / Hevesi Sándor Művelődési Központ - színházterem

A Jubileumi Kanizsa Nemzetközi Jazz- és Világzenei Fesztivál nyitó koncertjén egy különleges zenekar szórakoztatja a péntek esti közönséget. A jól összeszokott kanizsai ritmus szekció (Sinko-Kém-Kőfalvi) kíséri majd a meghívott sztárvendéget, Winand Gábort. Egy kellemes jazz zenei utazásra készülhet fel a publikum a furulya, szaxofon és ének dallamaival.A zenekar tagjai:
Winand Gábor - furulya, szaxofon, ének
Sinkovics István - zongora
Kém Sándor - nagybőgő
Kőfalvi Csaba - dob

Gayer Mátyás Trió, Feat: Jim Rotondi

2013.11.08. (péntek) / 20:45 / Hevesi Sándor Művelődési Központ - színházterem

GAYER MÁTYÁS tíz éves korában, Tiborcz Ivánnál kezdett el jazzt tanulni a Nagykanizsa melletti Cserfőn. A későbbiekben Binder Károly lett a mestere. 2010 óta a Graz Kunstuniversität Jazz Tanszékének hallgatója, tanára Olaf Polziehn. Az elmúlt években Európa számos híres színpadán, fesztiválján, jazz klubjában játszott. Saját trióján kívül 2012 óta a Jim Rotondi Electric Band állandó zongoristája.

FARKAS NORBERT ugyancsak Tiborcz Ivánnál kezdett jazzt tanulni, majd az Egressy Béni Zenei Szakközépiskolába járt, ahol tanára Barcza Horváth József volt. Első zenei sikereit a Jazzlectic, a Molnár Sándor Quintet és a Borbély Miklós-Fenyvesi Márton Quintet tagjaként érte el. 2009-től a Graz Kunstuniversität Jazz Tanszékének hallgatója, mestere Wayne Darling.

OLEG MARKOV 11 éves korában kezdett el dobolni szülővárosában, Kijevben. A Music Gliera elvégzése után, 2009-ben Grazba költözött, a Kunstuniversität Jazz Tanszékének hallgatója, Howard Curtis tanítványa lett. Közreműködött Stjepko Gut 2 hetes montenegroi jazz workshopján. Állandó tagja az "Eddie Luis and His Jazz Passangers" nevű grazi formációnak.

JIM ROTONDI Grazban élő trombitaművész, aki számos formációval lép fel külföldön. Jelenleg az University for Music and Dramatic Arts (Graz) professzora, ezt megelőzően több mint 20 évre megalapozta hírnevét a New York-i zenei színtéren.

A zenekar tagjai:
Gayer Mátyás - zongora
Farkas Norbert - nagybőgő
Oleg Markov - dob

Borbély Mihály Balkán Jazz Projekt, Feat: Marco Markovic

2013.11.08. (péntek) / 22:30 / Hevesi Sándor Művelődési Központ - színházterem

A BJP Borbély Mihály új formációja, amely a Quartet B és a Vujicsics együttes közös koncertjei során alakult, a nép- és világzene, a jazz és kortárs zene területén egyaránt otthonosan mozgó szaxofonos vezetésével, hasonló szellemű és gondolkodású muzsikusok csatlakozásával. A két zenekart a sokoldalú fúvós személye köti össze, s eddigi nagysikerű koncertjeik bizonyították, hogy a Kárpát-medence, a Balkán és a jazz energiái könnyen gyűjthetők egy fókuszba.

A BJP egy 6-10 fővel működő zenei társulás, gerincét a Quartet B alkotja, melyhez vendégszólistaként a balkán muzsika avatott tolmácsolói csatlakoznak koncertjeiken, így a népzene, jazz és világzene rajongói különleges élményre számíthatnak: erőteljes ritmusok, finoman áttetsző lírai melódiák és fergeteges táncdallamok egyaránt megszólalnak.

Theodosii Spassov édesanyja betegsége miatt lemondta minden koncertjét, ezért helyette Marco Markovic lesz a Borbély Mihály Balkán Jazz Project vendége!

A zenekar tagjai:
Borbély Mihály - szaxofon, klarinét, tárogató, furulyák
György Mihály - gitár, buzuki
Horváth Balázs - bőgő
G. Szabó Hunor - dob, ütőhangszerek
Lukács Miklós - cimbalom
Agatics Krunoszláv - harmonika
Eredics Gábor - harmonika
Eredics Kálmán - derbuka, tapan, bőgő
Szendrődi Ferenc- tamburák

Magyar Vista Social Band

2013.11.09. (szombat) / 19:00 / Hevesi Sándor Művelődési Központ - színházterem

A formáció nevét egy népművészetéről híres erdélyi, kalotaszegi falu, Magyarvista után kapta. Ez amellett, hogy egy szójátékkal utal a világhírű kubai muzsikusokra, azt fejezi ki, hogy nekünk, magyaroknak is van mire büszkének lennünk. Sajátos hangvétellel, jól felismerhető egyéni stílusban hozzák közel egymáshoz a különböző zenei világokat. A névsorból kitűnik, hogy többféle stílust képviselő, saját területükön elismert muzsikusokról van szó. SIPEKI ZOLTÁNT többek között Zorán vagy Szentpéteri Csilla kísérőzenekarából ismerhetjük, KOVÁCS FERENC a hazai jazz élet egyik legsokoldalúbb egyénisége, a Djabe és a Magony muzsikusa. NÉMETH FERENC neve korábban a Csík zenekarból, ma a Méta népzenei együttesből, vagy éppen a Naplegenda szólistájaként csenghet ismerősen.

HORVÁTH SÁRÁT népdalénekesként és feltörekvő jazz-énekesként is számon tartják. A ritmusszekció két erőssége, OLÁH PÉTER és BÁGYI BALÁZS utóbbi saját jazz-kvartettjében muzsikál együtt, őket remekül egészíti ki ütősként a szintén egykori népzenész, CSIKÓS PÉTER. A zenekar harmadik énekese, NÉMETH PÉTER pedig az alternatív-indie fiatalos világát képviseli a koncerteken.

A zenekar tagjai:
Horváth Sára - ének
Németh Ferenc - ének
Sipeki Zoltán - gitár
Kovács Ferenc - trombita, hegedű
Bágyi Balázs - dob
Oláh Péter - basszusgitár
Csikós Péter - ütőhangszerek
Németh Péter - ének, billentyű

Bacsó-Juhász-Tálas Triad

2013.11.09. (szombat) / 20:30 / Hevesi Sándor Művelődési Központ - színházterem

A trió 2012 végén alakult a fiatal magyar jazzmuzsikus generáció három meghatározó tagjának együttműködéseként. A zenekar repertoárján saját kompozíciók szerepelnek, de a megkomponált részek mellett fontos szerepet kapnak a közös improvizációk, illetve a nem megszokott hangszínek és együtthangzások. Zenéjük szabadon szárnyalóan friss, energikus és a jelenből merítő.


A zenekar tagjai:
Bacsó Kristóf - szaxofon
Tálas Áron - fender rhodes
Juhász Márton - dobok

Ferenc Németh Triumph Projekt (USA)

2013.11.09. (szombat) / 22:00 / Hevesi Sándor Művelődési Központ - színházterem

NÉMETH FERENC, a kiemelkedő tehetségű dob-fenomén Keszthelyen született. Érettségi után a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia jazz tanszakán tanult, ezt követően a bostoni Berklee College of Music ösztöndíjasa lett, majd felvételt nyert a Thelonious Monk Institute posztgraduális képzésére. Olyan muzsikusokkal volt alkalma együtt játszani, mint Bob Sheppard, Dave Carpenter, John Clayton, Jimmy Heath, Henry Mancini. Jelenleg New York-ban él és a jazzvilág nagyjai hívták vendégszerepelni: Herbie Hancock, Wayne Shorter, Christian McBride, Terence Blanchard, John Abercrombie, Aaron Goldberg, Kenny Werner, Eli Degibri és sokan mások. Saját lemezkiadóját Dreamers Collective Records néven indította el, melynél a Night Songs című szerzői lemezzel debütált John Patituccival, Chris Cheekkel, Mark Turnerrel, Lionel Louekével, Aaron Parks-szel. Eddig háromszor tüntette ki az IAJE a jazz oktatásában elért kimagasló érdemeiért.

KENNY WERNER zongorista Brooklynban született. A Manhattan School of Music klasszikus zongora szakán tanult, majd a Berklee School of Music növendékeként Madam Chaloff tanítványa lett. Brazíliában Joao Assis Brasil zongorista lett a mestere. 1981-ben, a dobos Tom Rainey és a basszusgitáros Ratzo Harris részvételével létrehozta a Kenny Werner Triót. Számos amerikai és európai koncert mellett négy albumot adtak ki. 2000-ben létrehozott egy új triót Ari Hoenig dobossal és Johannes Weidenmueller basszusgitárossal, akikkel közel egy évtizedig zenélt együtt. Zeneszerzőként, hangszerelőként és zongoristaként is közreműködött a zenekar három lemezén. Nemrég megkapta a Guggenheim Fellowship Award díját.

MARCUS STRICKLAND, a floridai születésű, szoprán, alt és tenor szaxofonos jelenleg New York-ban él. Korai inspirációit édesapjától nyerte, aki maga is jazz és rythm and blues dobos volt. Tevékenységét a zenei kritikusok is elismeréssel figyelik. A művész igen előkelő helyet foglal el a jazz világában. Együtt játszik olyan zenészekkel, mint Dave Douglas trombitás, Jeff "Tain" Watts dobos és öt éven át zenélt a legendás Roy Haynes dobossal.

MATT PENMAN új-zélandi származású. A zenei alapokat klasszikus zongoratanár édesanyjától tanulta, és csak 14 évesen kezdett el bőgőzni. 1994-ben felvételt nyert a Berklee College of Music-ra, majd egy év után New York-ban telepedett le. 2009-ben alapított zenekart James Farm néven, Joshua Redman, Aaron Parks és Eric Harland közreműködésével. Workshopokat tart Európa-szerte, valamint mindezidáig több mint száz zenei felvétel létrejöttéhez adta kivételes tehetségét. Olyan nevekkel dolgozott közös projektekben, mint John Scofield, Joe Lovano, Hayden Chisholm, John Taylor, Kurt Rosenwinkel, Kenny Werner, Dave Douglas, Chris Cheek, stb.

A zenekar tagjai:
Németh Ferenc - dob
Kenny Werner - zongora
Marcus Strickland - szaxofon
Matt Penman - bőgő

Éjszakai Jam Session

2013.11.08 és 09. (szombat és vasárnap) / 00:30 / Hotel Centrál

A mára Nagykanizsán legendássá vált Tiborcz Trió két tagja, PUSZTAI "TITUSZ" LÁSZLÓ és INOKA ZSOLT, az ifjú zongorista, GAYER MÁTYÁS - az egykori Tiborcz-tanítvány, a ma ígéretes zenei tehetség vezetésével alkot egy formációt a 40. jubileum alkalmából, hogy az éjszakai örömzenével mindkét napon ha lehet még fokozzák a hangulatot. Az alapzenekarba aztán a résztvevő művészek közül bárki "beszállhat", hogy a hallgatóságot lenyűgözze.

A zenekar tagjai:
Gayer Mátyás - zongora
Inoka Zsolt - dob
Pusztai "Titusz" László - bőgő