Karosi Júlia Quartet

2014.10.10. (péntek) / 19:00 / Hevesi Sándor Művelődési Központ - Színházterem

Karosi Júlia 2009-ben elnyerte a zsűri különdíját a lengyelországi Zory-ban rendezett Voicingers Nemzetközi Énekversenyen. 2010-ben a Zeneakadémia által indított tehetséggondozó pályázat öt kiemelt hallgatója közé választotta a szakmai zsűri. 2012-ben a Franciaországban rendezett Crest Jazz Vocal Nemzetközi Ének-verseny döntőse. A fiatal jazzénekesnő, rangos helyeken énekelt már itthon és külföldön is a saját kvartettjével, most pedig a második lemeze jelent meg, méghozzá a New York-i Dot Time Records kiadó gondozásában.

A saját zenekarát Karosi Júlia Quartet néven alapította 2009-ben. A zenekar főként az énekesnő saját szerzeményeit játsza. Hangzásukon érződik a klasszikus zene és a modern jazz hatása, zenéjük érzékeny, finom, a letisztultságot keresi. A zenekar számos fellépést tudhat maga mögött rangos fesztiválokon és klubokban, itthon és külföldön egyaránt.

A zenekar tagjai:
Karosi Júlia - ének
Tálas Áron - zongora
Bögöthy Ádám - nagybőgő
Varga Bendegúz - dob

Juhász Gábor Trió

2014.10.10. (péntek) / 20:30 / Hevesi Sándor Művelődési Központ - Színházterem

Juhász Gábor (1968) Aegon, Gramofon és Artisjus díjas jazz gitáros. Alapító tagja a Tin-Tin kvartettnek, közreműködője számos neves jazz zenész lemezének. Saját neve alatt 2002-ben jelent meg lemeze a dán Palle Mikkelborg-gal közösen, 60/40 címmel.

2006-ban megalapította a Juhász Gábor triót, melyben jelenleg Lukács Miklós cimbalmozik és Szalai Péter játszik ütőhangszeren. 2009-ben 1978 címmel jelent meg Juhász Gábor szerzői CD-je. A lemez 2010-ben elnyerte a Gramofon magazin lemezkritikusai által megitélt, "Az év magyar jazzhanglemeze" díjat. 2014-ben jelent meg a Juhász Gábor trió Making a Change címú lemeze.

1990-óta tanít, jelenleg a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola Jazz Gitár szakán.

A zenekar tagjai:
Juhász Gábor - gitár
Lukács Miklós - cimbalom
Szalai Péter - ütőhangszerek

Horváth Kornél - Átváltozások

2014.10.10. (péntek) / 21:45 / Hevesi Sándor Művelődési Központ - Színházterem

Horváth Kornél egy különleges zenei világkörüli útra hívja közönségét kitűnő zenésztársaival, Lantos Zoltánnal (hegedű), Orosz Zoltánnal (harmonika) és Dörnyei Gáborral (dobok). Horváth Kornél és Dörnyei Gábor egyébként a már nemzetközileg is nagysikerű tHUNder Duo tagjai.

A négy, nemzetközi hírű művész, a magyar gyökerek mellett az európai, az afro, a latin és az indiai zenekultúrából merítve hoz létre egy izgalmas, 21. századi kamarazenét.

A koncerten igazi ütőhangszerhangszer bemutatót élvezhet a közönség, Horváth Kornél és Dörnyei Gábor egyedi játékával.

A zenekar tagjai:
Horváth Kornél - Kossuth-díjas ütőhangszeres művész
Lantos Zoltán - hegedű
Orosz Zoltán - harmonika
Dörnyei Gábor - dob (Anglia)

Omar Bashir, a lant hercege

2014.10.10. (péntek) / 23:00 / Hevesi Sándor Művelődési Központ - Színházterem

Omar Bashir 1970-ben született Budapesten, édesanyja magyar, édesapja iraki származású. Omar ötéves volt, amikor családjával Irakba költöztek. Ott kezdett el édesapja inspirálására és tanításával ötévesen a klasszikus arab lanttal (oud) foglalkozni. Édesapja, a híres Munir Bashir, az arab lant királya, nagybátyja, Jamil Bashir pedig a hangszer avatott mestere volt. Omar édesapjával együtt lépett fel a világ zenei színpadán, mint Munir Bashir, a Lant Királya és Omar Bashir, a Lant Hercege egészen 1997-ig, édesapja haláláig, mely fordulópontot jelentett Omar Bashir zenei életében is. Ez időben alakította ki Omar Bashir lantművész az őrá most már annyira jellemző stílust és egyedi hangzást is. Omar számos zenei díjat, elismerést nyert, amelyekkel tisztelegtek zenei munkássága előtt.

Omar Bashir Oud - Lant
Petz Bálint - akusztikus gitár
Vidák Róbert - flamenco gitár
Hossman Ádám - ütők
Takács Donát - basszusgitár
Tar Gergely - ütő hangszer
Molnár Levente - billentyű

Bágyi Balázs New Qaurtet

2014.10.11. (szombat) / 19:00 / Hevesi Sándor Művelődési Központ - Színházterem

Bágyi Balázs a magyar jazz-élet egyik meghatározó, külföldön is rendszeresen koncertező művésze, aki húszas évei óta vezeti saját zenekarait. Számos formáció tagjaként szinte minden műfajban alkot, különleges, melodikus dobolási stílusa komplex zenei élményt nyújt. Előző kvartettje 2004-2011-ig létezett, ebben a periódusban szinte minden fesztivált megjárt, a hazai etno-jazz műfaj jelentős produkciója volt. Az új felállás zeneiségében árnyaltabban jelenik meg a folk hangzás, sokkal inkább a post bop elemekből építkező akusztikus kortárs jazz dominál. Együttesében a magyar jazz fiatalabb korosztályának jeles képviselői a partnerei, az elsöprő intenzitással játszó szaxofonos, Ávéd János, a klasszikus zenén nevelkedett Junior Príma díjas zongorista, Oláh Dezső és Közép-Európa egyik legnagyszerűbb bőgőse, Oláh Péter. A formáció repertoárja a névadó zenekarvezető szerzeményeire épül.

Ávéd János - szaxofon
Oláh Dezső - zongora
Oláh Péter - bőgő
Bágyi Balázs - dob

"Monk Moods" Kvartette (Norvégia)

2014.10.11. (szombat) / 20:30 / Hevesi Sándor Művelődési Központ - Színházterem

A "Monk Moods" Kvartette Norvégiából érkezik, melynek tenor szaxofonosa a nagykanizsai születésű Vincze Zoltán. Vincze Zoltán számos fesztiválon olyan nagyságokkal lépett színpadra mint Phil Woods, Joe Henderson, Diana Krall, Andy Sheppard, BB King stb. A "Monk Moods" Kvartett 1992-ben alakult Norvégiában, Knut Kristiansen zongorista javaslatára. Ő már Thelonious Monk kompozicióit játszotta 10 éves kora óta. 1995-ben kiadta a "Monk Moods" CD-t, amely nagy sikert aratott Skandináviában. Sigurd Ulveseth nagybőgős, 1999-ben Szakcsi Lakatos Bélával és Keith Copeland-del fellépett a Nagykanizsai Jazzfesztiválon. Az együttes dobosa Frank Jakobsen.

Knut J.B. Kristiansen - zongora
Zoltan Vincze - szaxofon
Sigurd Ulveseth - bőgő
Frank Jakobsen - dob

Dés László - Balázs Elemér Quartet és a Voces4 Ensemble

2014.10.11. (szombat) / 22:00 / Hevesi Sándor Művelődési Központ - Színházterem

Egy négytagú énekegyüttes, valamint egy szabad zenét játszó jazz-quartet két műfajból egy harmadikat hozott létre. Találkozik a középkor, a reneszánsz és a huszonegyedik század zenéje, és az előbbi inspirálja az utóbbit. Ebből született a 'Contemporary Gregorian'. A vokális repertoár 7. századi egyszólamú gregorián énekektől, többszólamú középkori orgánumokon át, 16. századi reneszánsz motettákig terjed. A gregorián tételek mellett Ockeghem, Stoltzer, Festa és Lassus művei hangzanak el, melyekre a jazz-quartet - mintegy folytatva azokat - szabad improvizációkkal reflektál, megőrizve az eredeti mű egyes elemeit (ritmika, hangnem, harmóniai váz, stb.). Ez a jelen idejű szubjektív zenei asszociáció teszi kortársunkká a gregorián, illetve reneszánsz zeneműveket.

Dés László - szaxofon
Balázs József - zongora
Barcza-Horváth József - bőgő
Balázs Elemér - dob

A Voces4 Ensemble, Mizsei Zoltán vezetésével:
Hegyi Barnabás - kontraten
Gyulai Csaba - tenor
Mizsei Zoltán - bariton
Demjén András - basszus

Németh Ferenc Group

2014.10.11. (szombat) / 23:30 / Hevesi Sándor Művelődési Központ - Színházterem

Németh Ferenc, a kiemelkedő tehetségű dob-fenomén Keszthelyen született. Érettségi után a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia jazz tanszakán tanult, ezt követően a bostoni Berklee College of Music ösztöndíjasa lett, majd felvételt nyert a Thelonious Monk Institute posztgraduális képzésére. Olyan muzsikusokkal volt alkalma együtt játszani, mint Bob Sheppard, Dave Carpenter, John Clayton, Henry Mancini. Jelenleg New York-ban él és a jazzvilág nagyjai hívták vendégszerepelni: Herbie Hancock, Wayne Shorter, Christian McBride, Terence Blanchard, John Abercrombie, Aaron Goldberg, Kenny Werner, Eli Degibri és sokan mások.

A gitáros-énekes Lionel Loueke Nyugat Afrikában született, így ottani gyökereit hozta magával a jazz világába, s az afrikai ritmusokat ötvözte a hagyományos harmóniákkal. Gyermekkorában inkább énekelt és ütőhangszereken játszott, a gitárt csak 17 évesen vette kezébe. Az Elefántcsontparti Művészeti iskolából Párizsba, majd Bostonba, a Berklee-re vezetett útja. A Thelonious Monk Intézetbe is felvették, ahol Herbie Hancock és Terence Blanchard tanításai után kezdte kialakítani önálló stílusát. Saját bevallása szerint is nagyon szerencsés, mert kétféle örökségből táplálkozik: az egyik az afrikai kultúra, amely az ereiben folyik, a másik az Európai és Amerikai zenei örökség.

A sziciliai születésű Daniele Camarda 9 évesen kezdte tanulmányozni jazz gitár és a 13 éves korában saját trió, felvételt saját kompozíciókat, valamint, hogy tagja egy helyi big bandnek. 18 éves korában volt első külföldi tunéja. A '98,-ban ösztöndíjat kapott, Bostonba a Berklee College of Music, ahol a legkiválóbb előadója díjat és a Bachelor diploma - summa cum laude - kapta .

A St. Louisban született Chris Cheek 12 évesen kezdett el szaxofonozni. 1988-tól a Berklee College of Music hallgatója volt, majd New Yorkba költözött. Számos ismert zenekarral, zenésszel turnézott és stúdiófelvételeket készített: pl. Lee Konitz, Carla Bley, Tom Harrell, Frank Carlberg, Eliot Zigmund, stb. A Fresh Sound Records vezetőjeként eddig négy albumot jelentetett meg.

Ferenc Nemeth - dob
Chris Cheek - szaxofon
Lionel Loueke - gitár
Daniele Camarda - basszusgitár